
Met verschillende animatietechnieken zoötroop, stopmotion en pixelation leren kinderen de kneepjes van het maken van een animatiefilm.
De workshops zijn geschikt voor alle leeftijden. Voor iedere doelgroep wordt een passende invalshoek gebruikt. De leerlingen werken in de klas aan de animatiefilmpjes, en kunnen het stopmotionfilmpje voorzien van effectgeluiden en muziek.
Ik speel graag in op een thema waar u in de klas mee werkt of dat nou de kinderboekenweek is, of lessen uit de methode Blink of Go. Ook kan het goed gecombineerd worden met geschiedenis of taal.
stopmotion

- groep 3 tot en met 8
- vanaf 90 minuten
Stopmotion is een techniek waarbij je door met uitgeknipte plaatjes of door voorwerpen te schuiven of door te tekenen een film kunt maken. Foto voor foto wordt de beweging in beeld gebracht, als je dit vervolgens achter elkaar afspeelt in de app heb je een film.
Het maken van een stopmotionfilm biedt tal van leermogelijkheden. Allereerst stimuleert het de creativiteit van de leerlingen doordat ze zelf verhalen bedenken en personages maken. Het bevordert ook samenwerking, omdat leerlingen vaak in groepjes werken de stopmotionfilm te maken.
Daarnaast helpt de stopmotionles bij het ontwikkelen van planning en organisatorische vaardigheden, aangezien leerlingen vooruit moeten denken over de bewegingen van hun objecten en hoe ze hun verhaal willen vertellen.
Kortom, stopmotion is niet alleen leuk, maar biedt ook waardevolle leermogelijkheden voor leerlingen.
zoötroop

- groep 4 tot en met 8
- 120 minuten
Een zoötroop is een van de oudste animatiespeeltjes en bestaat uit een cilinder met sleuven en afbeeldingen aan de binnenkant. Als je de cilinder draait ontstaat de illusie van beweging. Het doet ook denken aan een flipboekje. Het is een eenvoudige manier om te leren hoe je een simpele beweging omzet in 10 verschillende plaatjes.
Het werken met de zoötroop illustreert op een eenvoudige manier hoe animatie werkt.
pixelation

- groep 6 tot en met 8
- 120 minuten
Met pixelation kun je de realiteit een andere wending geven. Pixelation is een stop-motion techniek waarbij de leerlingen het onderwerp zijn in een stopmotionfilm. De leerlingen worden als het ware levende stopmotionpoppen. En ze kunnen zichzelf en voorwerpen dingen laten doen, die eigenlijk niet kunnen. Zoals vliegen, door een muur lopen, voorwerpen laten bewegen. De “Huh?! Hoe kan dat nou!” als commentaar zijn dan ook niet van de lucht bij het bekijken van de pixelationfilms.
Animatie leent zich ook heel goed voor vakoverstijgend werken. Het kan prima worden geïntegreerd in verschillende vakgebieden. Het maken van een stopmotionfilm over historische gebeurtenissen, over thema’s wereldorientatie of literaire verhalen versterkt het begrip over deze onderwerpen verdiepen en versterken.

geschiedenis in (stop) motion

- groep 5 tot en met 8
- 180 minuten
In dit animatieproject wordt aangesloten bij de periode in de geschiedenis die behandeld wordt binnen het lesprogramma.
In dit animatieproject wordt aangesloten bij de periode in de geschiedenis die behandeld wordt binnen het lesprogramma. Met beeldelementen uit de periode maken leerlingen een stopmotionfilm. Met een combinatie van de cut out techniek en het zelf maken van tekeningen wordt een verhaaltje uit de betreffende tijd verteld.
Deze les helpt de leerlingen op een speelse manier zich de tijdsperiode eigen te maken.